@misc{Małgorzata_Haładewicz;_doktor_filologii_angielskiej;_starszy_wykładowca_w_Studium_Języków_Obcych_Politechniki_Opolskiej._"Perły, author={Małgorzata Haładewicz; doktor filologii angielskiej; starszy wykładowca w Studium Języków Obcych Politechniki Opolskiej.}, howpublished={online}, publisher={Polska Akademia Nauk Instytut Sztuki}, language={polski}, abstract={Artykuł zawiera informacje na temat zabiegów językowych stosowanych w życiu codziennym, które na celu mają oddalenie nabywania i spożywania mięsa od faktu pozyskiwania go poprzez zabijanie zwierząt. Praca składa się z wprowadzenia opisującego codzienne praktyki językowe związane z zakrywaniem aktu zabijania zwierząt w celach konsumpcyjnych, następnie prezentuje przykłady takiego działania oraz strategie reklamowe dotyczące wyrobów mięsnych wykorzystujące wizerunek zwierząt. Wnioski przedstawione w publikacji wyprowadzone zostały z językoznawczej analizy słownictwa związanego z pozyskiwaniem i konsumowaniem żywności pochodzenia zwierzęcego.}, type={artykuł}, title={"Perły przed wieprze"}, keywords={zwierzęta, zabijanie, hodowla, pożywienie, praktyki językowe, reklama, sprzedaż mięsa, uprzedmiotowienie}, }