@misc{Marek_Rembierz;_dr_hab._Adiunkt_w_Zakładzie_Etnologii_i_Geoografii_Kultury_Uniwersytetu_Śląskiego_w_Katowicach._"O, author={Marek Rembierz; dr hab. Adiunkt w Zakładzie Etnologii i Geoografii Kultury Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.}, howpublished={online}, contents={Zawiera: 1. Odkrywanie sensu kultury i jej współtworzenie w kontekście świata przyrody.; 2. Motywy pasterskie i obraz owcy w przestrzeni symbolicznej.; 3. Metaforyka owiec i pasterza w opisie relacji międzyludzkich i w wyobraźni religijnej.; 4. Elementy historii kulinarnych obyczajów i wartościowań.; 5. Mistrzostwo - kunszt - smak.; 6. Na zakończenie.}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego}, language={polski}, abstract={Główny przedmiot publikacji stanowi refleksja nad powiązaniami pomiędzy tradycją a nowoczesnością w kontekście kultury pasterskiej na przykładzie wydarzeń masowych z nią związanych. Artykuł składa się z trzech części: w pierwszej opisane zostały w kontekście społecznym i historycznym wydarzenia „Redyk Karpacki – Transhumance 2013” oraz „Święto baraniny”. Autor przedstawia te dwie imprezy masowe jako próbę odrodzenia tradycji pasterskiej i wpisania jej we współczesne realia. Druga część to przedstawienie symbolicznych i religijnych konotacji, jakie występują w relacji pasterz-owca. Ostatnia poświęcona jest specyfice kuchni pasterskiej. Rozważania autora poprzedzone zostały analizą danych zastanych oraz studium przypadku dwóch festiwali poświęconych kulturze pasterskiej.}, type={artykuł}, title={"O kulturowym dziedzictwie wypasania owiec i symbolice pasterskiej oraz o kunszcie kucharskim i dobrym smaku"}, keywords={kuchnia góralska, dziedzictwo kulturowe, tradycja pasterska, "Święto baraniny"}, }