@misc{Maja_Łozińska_-_zajmuje_się_historią_życia_codziennego_i_obyczaju_w_dawnej_Polsce_przede_wszystkim_w_XIX_wieku_i_w_okresie_międzywojennym;_studiuje_dawne_listy_wspomnienia_pamiętniki_poradniki_i_archiwa_prasowe_"Historia, author={Maja Łozińska - zajmuje się historią życia codziennego i obyczaju w dawnej Polsce, przede wszystkim w XIX wieku i w okresie międzywojennym; studiuje dawne listy, wspomnienia, pamiętniki, poradniki i archiwa prasowe}, howpublished={online}, contents={Zawiera: Wstęp; Kuchnia Piastów i Jagiellonów; Przy sarmackim stole; Od Sasów do króla Stasia; Kuchnia ziemiańska, czyli narodowa; Przedwojenne smaki; Za Bieruta i Gomułki; Słownik potraw i produktów dawnej kuchni polskiej; Bibliografia}, language={polski}, abstract={Książka opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku państwowości aż po czasy PRL-u. Przedstawia zmieniające się przez wieki menu Polaków, a także przeobrażenia całej szeroko pojętej kultury kulinarnej – obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich. Książka opisuje odczucia, wierzenia i przesądy Polaków dotyczące pożywienia. Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski analizując inwentarze, rachunki dworskie i królewskie, relacje z podróży do Rzeczpospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Opierają się na różnorakich źródłach, od archeologicznych po gazetowe.}, type={książka}, title={"Historia polskiego smaku. Kuchnia - Stół - Obyczaje"}, keywords={kuchnia, jedzenie, potrawy, Piastowie, Jagiellonowie, kuchnia sarmacka, PRL, produkty spożywcze, kuchnia polska, kuchnia ziemiańska, kuchnia narodowa}, }