"Społeczno-kulturowe ramy codziennych strategii inwestycyjnych wybranych grup współczesnego społeczeństwa polskiego" - Rafał Drozdowski, prof. dr hab., socjolog, kierownik Zakładu Socjologii Życia Codziennego w Instytucie Socjologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Projekt badawczy „Społeczno-kulturowe ramy codziennych strategii inwestycyjnych wybranych grup współczesnego społeczeństwa polskiego” jest rekonstrukcją społecznych wyobrażeń na temat szans oraz warunków kształtowania losu własnego i najbliższej rodziny. Owocem projektu jest książka „Wyobraźnia społeczna. Horyzonty, źródła, dynamika”. Autorzy poprzez rozbudowane badania empiryczne starali się odtwarzać to, w jaki sposób jednostki myślowo wykraczają poza tu i teraz, by projektować swoją własną przyszłość. Przedmiotem analizy było też to, jak ludzie odtwarzają w wyobraźni rzeczywistość, do której próbują się adoptować: co dostrzegają w otaczającym ich świecie, w jaki sposób poznawczo go opanowują, czy są zdolni do myślowych transgresji. Wyobraźnia społeczna traktowana jest jako najważniejsze narzędzie poznawcze, którego rekonstrukcja pozwala na odtwarzanie celów, wartości oraz przekonań Polaków.
Keywords: dom; wyobraźnia; przyszłość; strategia; adaptacja; codzienność; rodzina; socjologia; socjologia codzienności; państwo; system; bliscy; znajomi; rzeczy; motywy przewodnie; społeczeństwo; Polska; pieniądze; praca; zmiana; cele życiowe; fotografia; socjologia wizualna; biografia; małe miasto