"Uczestnictwo w kulturze. O różnorodności stylów życia" - Andrzej Tyszka (01.11.1934 - ?) - polski socjolog kultury; działacz opozycji w PRL; profesor Uniwersytetu Warszawskiego; https://pl.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Tyszka; (Państwowe Wydawnictwo Naukowe PWN)
Książka składa się z dwóch części. Pierwsza prezentuje rozważania teoretyczne autora, które dotyczą kwestii terminologicznych pojęcia „kultura“, miejsca kultury w antropologii kultury oraz socjologii kultury, opisu uczestnictwa w kulturze oraz przedstawienia problemu stylów życia. Część druga to część badawcza, w której autor przedstawia zróżnicowanie kulturowe w strukturze społecznej, dokonując podsumowań, typologizacji oraz porównań. Autor opiera swoje wnioski na uprzedniej przeprowadzonych badaniach terenowych, w których udział wzięło 120 osób. Próba została ustalona drogą doboru celowego. Badania polegały na przeprowadzaniu przez ankieterów wielokrotnych rozmów z badanymi, których efektem były: wypełniona karta rodziny oraz ankieta, protokół rozmowy i charakterystyka rozmówcy.
Keywords: kultura; styl życia; uczestnictwo w kulturze; antropologia kulturowa; kultura współczesna; komunikacja; wzorce kulturowe; wartości; struktura społeczna; rozrywka; hobby; instytucje formalne; przynależność społeczna