"Święte wizerunki we współczesnym środowisku wiejskim - - wywiad F" - Agnieszka Bartczak (?-?) absolwentka etnologii na Uniwersytecie Łódzkim. Studia ukończyła w 2001 roku. Obecnie zatrudniona jest na stanowisku specjalisty w Dziekanacie Wydziału Filozoficzno-Historycznego Uniwersytetu Łódzkiego
„Celem mojej pracy (…) jest ukazanie znaczenia jakie miały i mają do chwili obecnej święte wizerunki dla mieszkańców wsi. (…) Zadaniem mojej pracy jest naświetlenie obecnej sytuacji świętych wizerunków na polskiej wsi oraz w jaki sposób zmieniła się ona, w porównaniu do minionego okresu? Niniejsza praca składa się z trzech rozdziałów. W pierwszym z nich opisałam historię świętych wizerunków w malarstwie oraz w grafice ludowej. W rozdziale tym zawarłam także zagadnienia z zakresu ikonografii. Drugi rozdział dotyczy przekształceń zachodzących w kulturze XIX oraz XX wieku, które wpłynęły na losy obrazów. Opisuję tu między innymi zmiany w ikonografii oraz źródłach zakupu świętych wizerunków. W trzecim rozdziale przedstawiłam sytuację obrazu odnośnie religii katolickiej jak i poszczególne funkcje pełnione przez obraz w kulturze tradycyjnej oraz współczesnej”, s. 3-4.
Keywords: antropologia codzienności; codzienność; życie codzienne; wizerunki święte; obrazy religijne; ikonografia; obraźnicy