"O gościach i w gościach. Oblicza gościnności – pamiętnik 17" - Marek Krajewski (1969- ?); Iława; socjolog; profesor na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza; specjalizuje się w socjologii kultury oraz socjologii sztuki; dyrektor projektu Galeria Zewnętrzna AMS; pomysłodawca projektu Niewidzialne Miasto; https://pl.wikipedia.org/wiki/Marek_Krajewski_(socjolog);
Pamiętniki mieszkańców województwa lubuskiego nadesłane na konkurs „O gościach i w gościach. Oblicza gościnności”, będącego częścią grantu Narodowego Programu Humanistyki „Archiwum Badań nad Życiem Codziennym” (2014-2019). Na konkurs zgłoszono 21 pamiętników. Odbywał się on w trzech miastach i z założenia miał nawiązywać do tradycji konkursów pamiętnikarskich, które były organizowane przez polskich socjologów w drugiej połowie XX wieku. Pamiętniki miały pozwolić na odtworzenie codziennych i odświętnych praktyk związanych z gościnnością, sposobów wypełniania roli gościa i gospodarza oraz znaczeń, które wiąże się z gościnnością.
Keywords: gościnność; gospodarz; gość; dom; pamiętnik; wiersz; rodzina; żywność; alkohol; święta; konsumpcja; dzieci; miasto; normy